چرا به کمبود کلسیم دچار می شویم؟
زندگی مدرن، سبک غلط تغذیه، کاهش مصرف کلسیم در رژیم غذایی، جذب پایین کلسیم و از طرف دیگر دفع بالای کلسیم به دلیل مصرف غذاهای اسیدی باعث
شده است که بیش از 90 درصد مردم ایران مشکل کمبود کلسیم داشته باشند.
سن پوکی استخوان در کشور به دلیل کمبود کلسیم به پایینتر از 30 سال رسیده است
متاسفانه مصرف غذاهای غنی از کلسیم در جامعه نظیر سبزیجات و لبنیات روز به روز کاهش مییابد.
سموم شیمیایی و نیترات موجود در سبزیجات و از طرف دیگر نگه دارنده های شیمیایی در لبنیات نیز موجب کاهش جذب کلسیم می گردد.
ولی مشکل اصلی مصرف بالای مواد غذایی اسیدی است. فست فودها و نوشابه های گازدار به شدت اسیدی هستند و تجمع بالای اسید در بدن عوارض جبرانناپذیری دارد. به همین دلیل بدن سعی می کند با استفاده از کلسیم موجود در استخوانها این اسید را خنثی کند که در نهایت به از بین رفتن استخوانها منجر می شود.
اگر امروز سبک زندگی خود را عوض نکنیم مسلما مجبوریم که در آینده بهایی سنگین تری بپردازیم. یکی از راه های مقابله با کمبود کلسیم استفاده از رژیم غذایی سالم است. پزشکان توصیه می کنند که هر فرد روزانه 2 لیوان شیر بنوشد.
همچنین مصرف آب غنی شده با کلسیم نیز می تواند به شما کمک کند.
زیرا مطالعات علمی ثابت کرده است که جذب کلسیم از آب غنی شده برابر با شیر است.
ویتامینD نیزیکی از مهمترین عوامل جذب کلسیم در بدن محسوب می شود.
خوشبختانه با استفاده از نور بدن انسان می توان ویتامینD مورد نیاز خود را تامین کند
پس توصیه می کنیم که پیاده روی روزانه خود را در حد مناسب افزایش دهید.
تجربه نشان داده است که سرعت جذب کلسیم از سبزیجات غنی از کلسیم مانند کلم، کرفس و اسفناج بیش از لبنیات است.
جذب کلسیم به صورت املاح غیر قابل حل بسیار پایین است و در بدن رسوب می کند
به همین دلیل توصیه می کنند که کلسیم را همراه با ویتامینC مصرف کنید تا به صورت قابل حل در بیاید
همانطور که توضیح داده شد میزان جذب کلسیم از شیر و آب غنی شده برابر است.
البته باید توجه کرد که کلسیم موجود در آب به صورت یون قابل حل باشد.
محققان سالها در زمینه تولید مکملهای مختلف برای تهیه آب غنی شده تلاش کرده اند
آب با کلسیم بالا نسبت به آب با کلسیم کم، خطر پوکی استخوان حاد را متوقف می کند
در مطالعه ای که توسط Meunier و همکاران (2005) انجام شد، 180زن یائسه بطور تصادفی به مدت 6 ماه مورد مطالعه قرار گرفتند
نتایج نشان داد در گروهی که آب غنی شده با کلسیم مصرف کرده اند نسبت به گروهی که آب معمولی مصرف کرده اند، سرعت پوکی استخوان کاهش پیدا کرده است.
پس تنیجه گرفته شد که جذب و استفاده بدن از کلسیم از طریق آب احتمالاً مشابه با جذب و استفاده بدن از کلسیم از طریق غذاست.
محققان دانشگاه لایبنیتس در آلمان بر روی سه نوع آب معدنی، شیر و مکمل کلسیم مطالعه کردند.
۲۱ نفر از زنان و مردان در این مطالعه شرکت کردند
نتایج مطالعه انجام شده نشان داد کلسیم در آب قلیایی مانند کلسیم در شیر جذب میشود.
همان طور که در جدول آنالیز ترکیبات ارائه شد، میزان کلسیم موجود در آب قلیایی افزایش چشمگیری نسبت به آب آشامیدنی معمولی پیدا می کند.
املاح معدنی |
آب خام |
آب آشامیدنی (تصفیه شده) |
آب قلیایی |
حد مطلوب |
حداکثر مجاز |
نیتریت |
0 |
0 |
0 |
- |
1/0 |
نیترات |
12/5 |
45/0 |
11/0 |
- |
50 |
سولفات |
54 |
18 |
9 |
250 |
400 |
فسفات |
51/0 |
43/0 |
39/0 |
- |
- |
کلرور |
1 |
7/0 |
1/0 |
250 |
400 |
مس |
0 |
0 |
0 |
1 |
2 |
فلوراید |
38/0 |
29/0 |
12/0 |
- |
5/1 |
T D S |
235 |
112 |
119 |
1000 |
1500 |
قلیائیت کل |
232 |
102 |
140 |
- |
- |
پتاسیم |
6/2 |
7/0 |
2/1 |
- |
- |
سدیم |
2/3 |
6/1 |
2/2 |
- |
200 |
منیزیم |
32 |
11 |
19 |
30 |
- |
کلسیم |
4/116 |
5/28 |
4/53 |
300 |
- |
قدرت یونی هیدروژن(PH) |
4/7 |
45/7 |
8/8 |
5/8-5/6 |
9-5/6 |
نیترات و سولفات