یون +H عامل اسیدی و یون -OH عامل بازی یا قلیایی می باشد. چنانچه این دو یون با هم ترکیب شوند، آب را بوجود می آورند که نه خاصیت اسیدی دارد و نه خاصیت قلیایی و خنثی می باشد. خنثی به این معنی می باشد که تعداد دو یون مذکور در یک محلول به یک اندازه می باشد و محلول به حالت تعادل درآمده است. اگر به هر علتی میزان دو یون مذکور در محلول تغییر کند، محلول از نظر اسیدی یا قلیایی بودن تغییر می کند. عملاً برای مشخص کردن اسیدی یا قلیایی بودن یک محلول، میزان یون +H را در محلول به عنوان PH می سنجیم و بر روی اسیدی یا قلیایی بودن محلول قضاوت می کنیم.
PH یک محلول از 0 تا 14 متغیر می باشد. PH بین 0 تا 7 اسیدی و 7 تا 14 قلیایی است و PH با مقدار 7 خنثی بودن محلول را نشان می دهد.
به طور کلی بیشتر غذاهایی که مصرف می کنیم اسیدی هستند ، تمامی گوشت های قرمز مانند گوشت گاو و گوسفند ، اردک و بوقلمون و همینطور سوسیس و کالباس اسیدی محسوب می شوند . کلیه محصولات لبنی از شیر و ماست گرفته تا بستنی ، پنیر و کره اسیدی محسوب می شوند . همچنین ماهی ها و غذا های دریایی نیز در لیست غذا های اسیدی قرار می گیرند .
پس به طور کلیه رژیم غذایی که ما در اکثر روزها استفاده می کنیم اسیدی است و حتما باید راهکاری برای حفظ تعادل قلیا و اسید در بدن بیابیم .
PH مخفف ‘potential hydrogen’ به معنای هیدروژن بالقوه در بدن می باشد. سطح PH می تواند از 1 به 14 تغییر می کند که 1 بیشترین مقدار اسیدی ، 7متوسط و 14 کم ترین مقدار قلیایی می باشد . مقدار ایده آل PH از 3 تا 7.45 می باشد . با توجه به عوامل موثر در تغذیه ، مصرف بیش از حد غذاهای فراوری شده باعث اسیدی شدن بدن می باشد سطح PH را تغییر می د
در روش رنگ سنجی از معرف ها استفاده می شود، معرف ها در PHهای متفاوت، تغییر رنگ می دهند و بر اساس رنگ ایجاد شده، PH مشخص می گردد. به این صورت که این رنگ را با رنگ دفترچه راهنما مقایسه کرده و با توجه به PH مشخص شده در جدول رنگ ها، PH آن مشخص می گردد.
مثلا با استفاده از کاغذ تورنسل، ته کاغذ را در محلول قرار می دهیم. بلافاصله در کاغذ تغییر رنگ ایجاد می گردد و با توجه به جدول رنگ در دفترجه PH سنج و مطابقت با رنگ شبیه کاغذ که در جدول PH وجود دارد عدد زیر آنرا بعنوان PH یادداشت می کنیم.
روش الکترومتری، روش دقیقی می باشد. در ابتدا دستگاه را با PH 4 و سپس با PH 9 کالیبره می کنیم و سپس محلول مورد آزمایش را با قرار دادن الکترودها در داخل محلول به صورت یک عدد که بر روی صفحه PH سنج مشخص می شود، PH را بدست می آوریم.
شما با استفاده از نوارهایی که در دارو خانه ها وجود دارند ، می توانید سطح pH پوست بدنتان را اندازه گیری کنید ، برای استفاده از این نوار ، آنرا داخل دهان تان به مدت 2 الی 3 ثانیه قرار دهید تا با بزاق دهانتان در ارتباط باشد. در مرحله بعد باید رنگ ایجاد شده در نوار را با جدول رنگ pH که تهیه نموده اید مقدار ر بدنتان را اندازه گیری کنید.
توصیه می شود این کار را اول صبح بصورت ناشتا استفده کنید زیرا میل کردن صبحانه می تواند سطح pH بزاق را تغییر دهد
راه دیگر اندازه گیری سطح pH بدن ادرار می باشد که باید اول صبح انجام شود. دانستن سطح pH بدن بسیار خوب است و برای سلامت بدن بسیار مناسب است.برخی بیماری ها هستند که با اسیدیته بودن بیش از حد مرتبط است
برنامه های غذایی این روزها، به مصرف بیشتر و بیشتر غذاهایی که سطح اسیدیته بدن ما را بالا می برد ، تبدیل شده است. با افزایش نوشیدن آب قلیایی در طول روز، شما می توانید سطح pH بدن خود را که به سبب خوردن غذاها و سایر عوامل دچار تداخل شده است، به تعادل بیشتری برسانید. این موضوع امر بسیار مهمی است، چرا که خون شما نیاز دارد که همواره در یک سطح pH خاص باقی بماند. ( دقیقا ۷/۳۶۵ ) زمانی که سطح اسیدی خون شما زیاد می شود، بدن برای رفع آن اقدام می کند. و برای این منظور از کلسیم وجود در استخوان ها استفاده می کند. هنگامی که کلسیم با خون مخلوط می شود، سطح اسیدی خون را پایین آورده و در نتیجه سطح pH به میزان متعادل خود می رسد.
استخوان ها توانایی تهیه این میزان کلسیم از دست داده را ندارند. اگر خون شما به طور مداوم از منابع کلسیم استفاده نماید، در انتها استخوانهای شما ضعیف و ضعیف تر خواهد شد، تا جایی که منجر به شکستن استخوان ها شده و شما منبع ارزشمندی از کلسیم بدن را به نسبت سن خود از دست داده اید. بنابراین، با نوشیدن آب قلیایی ، شما می توانید به نگه داشتن سطح pH خون خود در حد نرمال کمک کنید، و منابع کلسیم استخوان های خود را حفظ کنید.
به جز مسائل مربوط به خون و استخوانها، اسیدی بودن سیستم بدن منجر به مسائلی نظیر اسهال، ضعف سیستم ایمنی، اضطراب، سردرگمی و خستگی می شود. در واقع ، آب قلیایی می تواند گزینه مناسبی برای ورزشکاران باشد، زیرا می تواند مقاومت بدن را در برابر فعالیت های فیزیکی در زمانهای طولانی بالا ببرد.